Работната група, която оценяваше офертите за избор на изтребители, се е

...
Работната група, която оценяваше офертите за избор на изтребители, се е
Коментари Харесай

Правителството предлага да купим изтребители F-16

Работната група, която оценяваше офертите за избор на изтребители, се е спряла на предлагането за пазаруване на F-16 от Съединени американски щати. 
 Помпео заречен на Борисов договорката за F-16 да дава отговор на заделения бюджет  Борисов: Не се меся за самолетите, само че F-16 е по-добър от всички останали
Докладът за избор на нови изтребители беше импортиран през днешния ден в Министерския съвет. 

Докладът съдържа резюме на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните участници в  процедурата. 

Предлага се Народното събрание да разпореди на държавното управление да стартира договаряния със Съединени американски щати за пазаруването на изтребителите, разгласи зам-министърът на защитата Атанас Запрянов пред публицисти. 

В общата част на отчета взаимната работна група е установила, че на условията за административно оформяне дават отговор предложенията на Италия – Eurofighter1, Съединени американски щати – F16 и Швеция с JAS – 39СD „ Gripen “. Извършената инспекция е посочила, че предложенията на Съединени американски щати за F-18 не дават отговор на изискваната конструкция и не съдържат нужната информация, която разрешава разбор и оценка, изясни Запрянов.

" Предоставяните оферти не съдържат задоволителна информация за оценка на разноските за виталния цикъл, което да разреши използването в цялостен размер на методика за избор на най-благоприятен вид за реализация на план – придобиване на нов вид военен аероплан. Второ, без значение от напъните на политико-военната група и на взаимната работна група – огромна част от изчезналата информация, макар извършените диалози, водените преписки, в това число извършените на 14 декември в МО срещи, не разреши да съберем напълно нужната информация “, сподели той.

По думите му и при трите оферти нужната инфраструктура остава ангажимент на българската страна.

Той разясни, че предложенията на Италия и Швеция обвързват доставката на самолети с доставка на България по контракти с трети страни. 

В края на предходната седмица министър председателят Бойко Борисов дефинира американските самолети за " доста по-добри от всички останали ".

В същото време преди дни американският държавен секретар Майк Помпео сподели, че Съединени американски щати са подготвени да " нагодят окончателните параметри на евентуална продажба на изтребители F-16 към бюджетните и оперативни условия на България ".

" Изборът на аероплан не го прави министърът на защитата, той е медиатор ", беше коментарът на военния министър Красимир Каракачанов във връзка избора.

" При реализиране на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за сключване на контракт, който би трябвало да бъде направен от четирима министри. Ако то бъде утвърдено от Министерски съвет, следва ратификация на
този контракт от Народно събрание ", допълни Каракачанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР